tisdag 1 mars 2016

Idrottsgam (Vulture Sporticus)

Idrottsgamen dyker oftast upp när någon idrottspersonlighet hamnar i underläge. Ses sällan under andra omständigheter.

Utbredning och biotop

Idrottsgamen återfinns i hela världen. De flesta finns på sportredaktioner, inte sällan i krönikörsroller. De finns också organiserade i olika gamförbund på nationell nivå, tex. SOK, Sport och Kavader, och i separata sekter, sk. specialidrottsförbund.

Fysionomi

Idrottsgamar finns i olika storlekar, vissa med mycket stor vingyta och andra med små genitalier, men med mycket stor näbb. Idrottsgamar har små hjärtan, vilket har förvånat vetenskapen, då idrottshjärtan normalt är stora. Hjärnan är liten och minneskapaciteten mycket begränsad. De har dock vad vetenskapen brukar beteckna som ett mycket gott selektivt minne. De minns nämligen väldigt väl sådant som de vill minnas. De har gott immunförsvar. Om de väl har etablerat sig är de i stort sett omöjliga att utrota. Nära släkt med den i skärgården så fruktade idrottsskarven.

Idrottsgamen kan som en kameleont byta skepnad. Ofta klär de sig i fårakläder under parningsakten, då de närmar sig sitt offer, asämnet, med lockrop och inställsamma poser som påminner om smilfinkens.  

Ekologi

Idrottsgamen är det enda ryggradsdjur som klarar av att uteslutande livnära sig av as. Däremot föredrar de nydöda kadaver framför as som befinner sig i framskriden förruttnelse. Idrottsgamen patrullerar stora områden på stela vingar, med mycket låg energiförbrukning, i jakt på föda. De jagar ofta i flock, sk. drev. Dreven kan till en början bestå av ett fåtal individer, men växer snabbt i en omfattning som endast kan jämföras med lämmeltåg eller Egyptens gräshoppor.

Status och hot

Eftersom idrottsgamar är mycket specialiserade så är de också sårbara för förändringar. I och med den drastiska ökningen av skandalreportage, näthat och ett ökande utanförskap ser dock framtiden ljus ut för idrottsgamen. ArtDatabanken har nyligen reviderat idrottsgamens klassning från Sårbar (Vulnerable) till Livskraftig (Least Concern).

På senare tid har larmrapporter om vällevnadssjukdomar även för idrottsgamar dykt upp. Det är främst några fall av ”gamnacke” som har dykt upp. Symptomen är att idrottsgamens nacke fastnar i ett låst läge när de studerar en sk. smartphone eller läsplatta istället för den idrott som pågår. Även en viss oro finns över ett förhöjt alkoholintag i samband med banketter och vistelser i sk. VIP-områden, populära jaktmarker för idrottsgamar.

Läte

Under häckningsfasen: ”komtillmig…komtillmig..komtillmig…”
Stridsrop: ”Vad-var-det-jag-sa!”
Även skrammel som från tomma tunnor kan höras från idrottsgamar i grupp, dreven.